Niniejsza strona internetowa może używać technologii cookie głównie w celach zapewnienia prawidłowego działania, ale także m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Akceptacja przyjmowania plików cookie może zostać odwołana za pomocą ustawień przeglądarki. Możliwe jest również sprawdzenie obecności i przeglądanie zawartości plików cookie.
wyszukaj
bip

OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH (RODO)


Broszurka dla konsumenta na święta

Zmiany wartości w tabeli strony

Data zmiany: 2014-09-22 08:20
Nr zmienianego rekordu:

15

Zmieniane pole Stara wartośćNowa wartość
TEKST 

Zgodnie z art. 17, ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (tekst jednolity Dz. U. z 2008 Nr 11, poz. 70 z późn. zm.), handlowcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi warzywami i owocami zobowiązani są przekazywać do Wojewódzkiego Inspektora następujące informacje:

nazwa i adres handlowca

rodzaj i zakres prowadzonej działalności

wyrażona w kg ilość owoców i warzyw wprowadzanych do obrotu w poprzednim roku kalendarzowym z podziałem na gatunki oraz obrót hurtowy i detaliczny.


Dodatkowo na podstawie art. 9 ust. 4 Rozporządzenia Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 r. handlowcy zobowiązani są dostarczać także inne informacje uznane przez Państwa Członkowskie za niezbędne do stworzenia i aktualizacji bazy danych. W związku z powyższym, handlowcy, którzy są zobowiązani do przestrzegania wymagań jakości handlowej oraz w poprzednim roku kalendarzowym wprowadzili do obrotu lub dokonali przewozu świeżych owoców i warzyw w ilości większej niż 100 tys. kilogramów, zobowiązani są wypełnić zamieszczony poniżej formularz i przesłać na adres Wojewódzkiego Inspektoratu.


Formularz "Informacja o ilości wprowadzonych do obrotu świeżych owoców i warzyw w roku…"


Nie wywiązanie się z tego obowiązku podlega karze grzywny (podstawa prawna: art. 40, ust. 4b, pkt. 2 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego- (tekst jednolity Dz. U. z 2008 Nr 11, poz. 70 z późn. zm.).


Z przekazywania danych zwolnieni są handlowcy określeni w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 czerwca 2005 r. w sprawie przypadków zwolnienia handlowców z obowiązku przekazywania informacji wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz kryteriów wpisu do bazy danych o handlowcach (Dz.U. Nr 129, poz. 1083).



Zgodnie z art. 9 ust. 1 Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 r " handlowiec" oznacza osobę fizyczną lub prawną posiadającą świeże owoce i warzywa podlegające normom handlowym w celu ich prezentowania lub oferowania do sprzedaży, sprzedaży lub obrotu nimi w każdy inny sposób na w łasny rachunek lub w imieniu strony trzeciej na terytorium Wspólnoty i/lub ich wywozu do krajów trzecich.

 


Zgodnie z art. 12 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych z dnia 21 grudnia 2000 r. (Dz. U. z 2014 r., poz. 669) przedsiębiorcy mają obowiązek zgłaszania wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę zgłaszającego podjęcia lub zaprzestania działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno - spożywczymi.
Zgłoszenia należy dokonać najpóźniej w dniu rozpoczęcia działalności lub w terminie 7 dni od dnia zaprzestania działalności gospodarczej.
Zgłoszenie powinno być sporządzone w formie pisemnej na formularzu który można pobrać w zakładce „Wzory dokumentów”

 

 

Biuletyn Informacji Publicznej. www.bip.swijhars.pl - Strona Główna | Redakcja